ABF ÅLAND
  • OM ABF
    • Styrelse
    • Medlemmar
    • Medlemsskap
    • Minnesfond
  • Studiecirkel
  • Kontakt
  • Lokalbokning
  • English

​Be engaged in strengthen third sector at Åland Island

Bild


Målet med projektet ligger helt i linje med Solidaritets Kårens grundvärderingar solidaritet, respekt för mänsklig värdighet och mänskliga rättigheter och programmets tro på vikten av att främja ett rättvist och jämlikt samhälle där mångfald, icke- diskriminering, tolerans, rättvisa, solidaritet och jämlikhet råder. SKUNK vill genom sitt projekt skapa möjlighet för ungdomar från Europa att lära känna Åland och dess natur, kultur och människor genom att göra en solidarisk insats inom tredje sektorn och direkt i lokalsamhället. Volontärerna får möjlighet att göra insatser i olika föreningar och uppdragen varierar utifrån föreningarnas aktuella behov och volontärernas intresse och kompetens. Föreningarna är aktiva i de sociala hållbarhetsarbetet som t ex folkbildning och inkludering av dem med sämre förutsättningar på ett eller annat område. Hållbarhet handlar både om miljöhållbarhetsarbete som t ex sopsortering, återvinning, och val av städmaterial, vilket volontärerna gör en aktiv insats i samtidigt som det lär sig om genom "learning by doing" och om socialhållbarhet för att på olika sätt ta vara på alla människors möjligheter och behov. En basverksamhet kommer att finnas i ABF, SKUNK och Emmaus och grunden är att arbeta i en solidariska anda där alla kan göra en insats och samtidigt får chans att lära nytt och utvecklas.
* I ABF drivs ABF-Föreningshuset där volontärerna kommer att ha sin bas/kontor, men också sköta praktiska göromål som städning och omsorg. I lokalerna har ett 15-tal olika föreningar möten och 5 föreningar sina kontor. I ABF kommer volontärerna också kunna skapa olika aktiviteter och delta i olika projekt. ABF kommer också arrangera språk-cirkel för svenska träning.
* I SKUNK som arbetar man med tonåringar för att öka skärgårdsungdomars möjligheter till socialt liv, ge dem chansen att lära känna unga från andra ställen och dela sina personliga livserfarenheter med andra. SKUNK är en empowermentorganisation för ungdomar i en region med geografiska hinder. I SKUNK arbetar volontärerna med att göra spännande och utvecklande fritidsverksamhet som stärker självförtroende och sociala färdigheter. Målet är att utveckla fritidsaktiviteter och att organisera ungdomar i skärgården för deras intressen. För att uppnå detta genomför föreningen olika aktiviteter där att medverka i helg-läger är en central verksamhet för volontärerna. Där kan uppgifterna vara att laga mat, leda lekar och bidra till program på olika sätt. Men aktiviteterna kan också vara efter skolan i skärgården och i Mariehamn.
* Emmaus Åland driver tre second hand-butiker och ett returcafé med tillhörande stadsodling, där återbruk och socialt arbete samspelar. Emmaus erbjuder möjligheter till frivilligarbete, arbetsträning för långtidsarbetslösa och sysselsättning med låg tröskel för personer som befinner sig långt från arbetsmarknaden. Arbetsuppgifterna omfattar allt från butik- och kassaarbete till varusortering och handledning. Emmaus ordnar också olika kulturevenemang, bedriver politiskt påverkansarbete och är en aktiv medlem i den internationella Emmausrörelsen. Hos Emmaus kan volontärerna arbeta med många olika saker, t ex evenemangsplanering, praktiskt arbete eller kommunikation och marknadsföring.
Andra organisationer som kan bidra med arbetsuppgifter är t ex:
* Ålands Natur och Miljö som är en organisation som arbetar projektinriktat med starkt fokus på natur och miljö de arrangerar utflykter, talkor och vandringar. De har en trädgård som skall skötas och driver kampanjer t ex mot nedskräpning och onödiga miljöingrepp, för kunskap om kemikalier och naturglädje.
* Ålands Feministparaply, som är en organisation som på olika sätt engagerar sig för jämställdhet, genom aktiviteter, kunskapstillfällen, projekt och kampanjer. Kan volontärerna vara delaktiga i att förbereda material, vara aktiva i kampanjer.
Men också andra föreningar som t ex Pusselfamiljen har visat intresse för att medverka med uppdrag och samarbete i projektet.
Under första tiden under volontärperiod, kommer volontärerna jobbskugga, ta del av och presentera sig olika av ABFs medlemsföreningars verksamhet. De kommer att få ta del av vad föreningarna har på gång men också göra studiebesök i olika verksamheter och organisationer för lära känna Åland och se möjligheter och kontext. Nästa steg blir att sedan fördjupa sig olika projekt som beroende på vad föreningarna har på gång och volontärernas kompetens och intresse. Samordningen av detta sköter ABF. Där handledarna tillsammans tar fram en individuell plan med både mer kortsiktiga och långsiktiga mål och aktiviteter för volontärerna.
Ingen arbetsvecka kommer att vara den andra lik, utan ett schema för respektive volontär görs upp underhand. Arbete är huvudsakligen mellan 9-16, men då mycket av uppdragen kommer att vara på kvällar och helger så används en arbetstidsbank. Huvudspåret är att om man jobbar kväll börjar man senare nästa dag. Är man på läger, är man ledig motsvarande timmar enligt de lägeravtal som finns. 


ABF vill genomföra detta projekt då internationalisering av tredje sektorn är en viktig del i arbete med ett Bärkraftigt Åland och de Globala målen. Vi ser volontärerna som en resurs för att intressera unga och andra för andra länder och kulturer. Det finns alltid något nytt att lära av varandra (språk, fakta om ett nytt land, hobbyer, färdigheter, erfarenheter etc.) Vi ser också att volontärerna kan ge kunskap om möjligheter som EU och Erasmus+ ger. Ett speciellt fokus läggs på att möta ungdomar då volontärerna själva är unga. Därför blir ungdomsarbete en viktig del, de handlar om att ge ungdomar möjligheter att utveckla sina personliga och sociala färdigheter genom icke-formellt och informellt lärande, att erbjuda dem handlingar och aktiviteter där de kan vara aktiva deltagare. Vi vill bygga en samarbetsmiljöer där volontärer och aktiva i tredje sektorn kan arbeta tillsammans genom att genomföra olika insatser och aktiviteter. Viktiga delar: Relationsbyggande, mellan människor. Nyfikenhet, en öppen chans att prova nya saker, lära sig om andra, upptäcka nya förmågor, lära känna människor med olika intressen och bakgrund. Informellt lärande, att få chans att utveckla sina färdigheter i något de är eller vill bli bra på, med utgångspunkt från egna förmågor och önskemål. Öka ungas möjligheter att vara aktiva medborgare. Solidaritet, att lyfta fram och i praktiken visa vikten av gemensamt ansvar och ömsesidigt stöd. 

ABF vill sätta ett större fokus på internationalisering, solidaritet och vikten av samarbete med andra länder, som en paraplyorganisation har vi stora möjligheter att nå ut på olika sätt till de ca 6500 medlemmar våra medlemsföreningar har. Vårt projekt fokuserar speciellt på att stödja människor som pga av ekonomiska, geografiska, åldersmässiga, kön eller annan diskrimineringsgrund gör att de har mindre makt och möjligheter. Dessa är också organisationers målgrupper, vilket gör att projektet har det fokuset automatiskt. Genom projektet ges de deltagande organisationerna och medlemmarna möjlighet att på hemmaplan ta del av internationell verksamhet. Genom den internationell volontärverksamhet så ges en praktisk möjlighet att utbyta kunskaper och erfarenheter för volontärer, föreningar och föreningsmedlemmar. Ge unga chans att bidra till att hantera utmaningar i lokalsamhället. ABF vill att volontärerna under projektperiod ska få utveckla:
1. Förståelse för, och se möjligheterna med, en aktiv tredje sektor i ett samhälle.
2. Kreativitet och nyfikenhet.
3. Solidaritet och samarbete som förhållningssätt.
4. Kunskap i kritiskt tänkande i allmänhet och normkritisk tänkande i synnerhet, genom att reflektera över attityder och frågor som individer och samhälle står inför.
5. Kunskap i hur man på olika sätt kan organisera sig.
6. Kunskap i att planera mindre och större projekt.
7. Förståelse och kunskap i hur ett främjande ungdomsarbetet i en region med geografiska hinder (skärgården) kan drivas och utvecklas.
8. Möjlighet att förbättra sina färdigheter i ungdomsarbetet: lära sig metoder, verktyg, aktiviteter och förhållningssätt.
9. Stärka sina möjligheter på arbetsmarknaden. 1
0. Få en vidare världsbild.
ABF vill att medlemsorganisationerna berikas genom att internationell verksamhet syns i den dagliga verksamheten. Att de ska få praktisk input i sitt vardagsarbete av volontärer med annan kulturell bakgrund. Att de bidrar till att möjliggöra en solidarisk insats för unga från andra länder genom att bjuda in och engagera dem i verksamheten. Få ett par extra händer i verksamheten. Få en vidare världsbild. 

Vi hoppas att föreningarnas verksamhet  kommer att berikas genom att internationellverksamhet syns i den dagliga verksamheten. Att de ska få praktisk input i sitt vardagsarbete av volontärer med annan kulturell bakgrund.
Praktiskt göra en solidarisk insats för unga från andra länder genom att bjuda in och engagera dem i verksamheten.
Projektet kommer att bidra med kontakter och nätverk. Få ett par extra "händer" i verksamheten.
Men även att volontärerna och åläningarna får en vidare världsbild. 


ABF-Åland

 ☎ +358 400 784871
ABF-Föreningshuset
Ålandsvägen 40
22100 MARIEHAMN
Bild
© COPYRIGHT 2020. ALL RIGHTS RESERVED.
  • OM ABF
    • Styrelse
    • Medlemmar
    • Medlemsskap
    • Minnesfond
  • Studiecirkel
  • Kontakt
  • Lokalbokning
  • English